Importanta controlului parazitilor la animalele de companie

Parazitii sunt de doua tipuri: ectoparaziti si endoparaziti.

Desi puricii si capusele sunt cei mai cunoscuti, ei reprezinta doar o mica parte din spectrul parazitar. Alte exemple obisnuite includ acarieni, paduchii, dirofilaria si o varietate de paraziti intestinali si alti agenti patogeni.

Impactul parazitilor asupra sanatatii animalelor de companie poate varia de la iritatii minore pana la afectiuni severe, care in absenta tratamentului pot fi letale. Parazitii reprezinta, de asemenea, o amenintare pentru sanatatea umana. Unii paraziti ai animalelor de companie pot provoca infectii zoonotice, fiind capabili sa se transmita de la animale la oameni.

Sa luam in considerare puricii, cei mai comuni ectoparaziti intalniti la caini si pisici. Aceste insecte hematofage nu numai ca pot provoca dermatita, dar pot si transmite diverse boli altor animale si chiar oamenilor. Printre acestea se numara infestarea cu tenia Dipylidium caninum si transmiterea bacteriei Bartonella, agentul patogen al bartonelozei, cunoscuta si sub denumirea de boala zgarieturii pisicii. Este evident ca puricii reprezinta mai mult decat o simpla incomoditate.

Capusele reprezinta o amenintare semnificativa similara cu puricii. Atunci cand se ataseaza de pielea animalului de companie, acestea pot cauza iritatii locale sau infectii, fiind considerate, dupa tantari, ca vectori importanti ai bolilor umane. Infestarile cu capuse la caini pot varia de la cateva exemplare izolate pana la infestari masive, care pot induce anemie, scadere in greutate si chiar deces. De exemplu, capusa paralizanta (Ixodes holocyclus) din Australia si capusa cu stea singuratica (Amblyomma americanum) din SUA secreta o toxina care poate produce paralizie. In multe regiuni, capusele pot fi purtatoare de Babesia (un protozoar care provoaca babesioza sau piroplasmoza), Borrelia (o bacterie care provoaca boala Lyme) si Ehrlichia (rickettsii care provoaca ehrlichioza si anaplasmoza), precum si alte organisme patogene, constituind astfel amenintari grave pentru sanatatea cainilor si a oamenilor.

Intepaturile de tantari pot reprezenta o amenintare serioasa pentru sanatatea cainilor, deoarece acestia pot fi vectori pentru o boala grava, numita dirofilarioza sau filarioza. Dirofilaria este raspandita in mod general in toate regiunile Statelor Unite ale Americii, precum si in multe zone din Canada, sudul Europei si regiunile tropicale. Este considerata una dintre cele mai severe infectii parazitare la caini, deoarece afecteaza grav inima cainelui prin obstructionarea fluxului sanguin si poate afecta si alte organe interne. Daca nu este tratata, boala poate fi fatala. Cu avansurile in domeniul medicinei veterinare, majoritatea infectiilor parazitare pot fi prevenite cu succes. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca proprietarii de animale de companie sa nu fie pe deplin informati cu privire la masurile adecvate pentru a-si proteja animalele de companie si, implicit, pe ei insisi si familiile lor.


Solutie deparazitara pentru caini Spot-On Advantix, 1 pipeta Bravecto  solutie spot-on pentru pisici

Masuri de prevenire si control

Este esential sa deparazitati toti cainii si pisicile in mod regulat inca din tinerete. Majoritatea infectiilor sunt contractate din medii externe, cum ar fi gradinile, parcurile, trotuarele sau alte locuri frecventate de caini si pisici. De obicei, se recomanda efectuarea deparazitarilor de cel putin patru ori pe an pentru animalele adulte si mai frecvent pentru animalele tinere sau cele cu un risc crescut de infectie.

Reinfestarea cu purici este o problema frecvent intalnita in numeroase regiuni din intreaga lume, motiv pentru care se recomanda in mod obisnuit profilaxia regulata cu produse aprobate. Chiar daca infestarile cu purici sunt mai frecvente in perioadele de varf, cum ar fi vara si toamna, studiile demonstreaza ca acestea pot aparea pe tot parcursul anului. De aceea, controlul puricilor pe tot parcursul anului este considerat cel mai eficient pentru animalele de companie. Progresele recente in cercetare au condus la dezvoltarea unor produse inovatoare adaptate nevoilor specifice ale animalelor de companie si ale proprietarilor acestora. De exemplu, unele produse contin compusi care devin activi exclusiv in interiorul puricilor, minimizand astfel expunerea la insecticide extrem de active. In plus, exista si optiuni de tratament oral pe termen lung, care sunt mai convenabile si reduc riscul de a ramane animalele neprotejate impotriva puricilor.

Exista o varietate de produse insecticide disponibile pentru prevenirea infestarii cu capuse si purici la caini, inclusiv tablete gustoase, solutii spot-on si zgarzi. Produsele spot-on constau intr-un volum mic de lichid care contine un acaricid, aplicat sub forma de picatura pe pielea din spatele gatului cainelui, asigurand protectie impotriva muscaturilor de capuse pentru pana la 1 luna. Zgarzile impregnate cu acaricid pot oferi protectie timp de pana la 6 luni.

Din antiparazitarele externe disponibile la noi va putem recomanda:

  1. Pentru Caini: Advantix, Vectra 3D, Attaxa, Credelio, Fypryst
  2. Pentru Pisici: Advocate, Advantage, Bravecto, Bravecto Plus, Credelio Cat, Nexgard Combo Cat, Fypryst Cat